End Polio Now

Under sommaren 1986 informerades Osby Rotaryklubb om projektet PolioPlus som hade startat året innan i ett försök att utrota polio fram till år 2005 då Rotary skulle fira 100-årsjubileum. Under årens lopp sedan dess har klubben på olika sätt samlat in pengar till PolioPlus. För ett antal år sedan bytte projektet namn till End Polio Now. I samband med klubbens företagsbesök samlas det ibland in pengar till projketet.

Polio orsakas av ett virus och för vissa drabbade infekteras ryggmärgens gråa substans och kan då leda till förlamning. Viruset är mycket smittsamt och drabbar övervägande barn under 5 år. Polio kallas ibland för barnförlamning. Det finns inget botemedel men man kan förhindra sjukdomen genom vaccination. Sedan starten har antalet insjuknade minskat med 99,9% och finns idag i bara två länder, Afghanistan och Pakistan. Nigeria har de senare åren inte rapporterat några nya fall. Till dess att polio är helt utrotat löper varje barn en risk att drabbas.

Rotarymedlemmar världen över har varit till stor nytta för att samla in pengar till detta projekt. 2007 inleddes ett samarbetsprojekt med Bill & Melinda Gates Foundation. Bill och Melinda Gates anslog 100 miljoner dollar till Rotary Foundations End Polio Now. Rotary Foundation matchade detta med 100 miljoner dollar som skulle samlas in under tre år. Runt om i världen bland rotaryklubbarna, liksom i vår klubb, började en ny kraftansamling att samla in pengar till PolioPlus.

Mer information finns på projektets hemsida.

https://www.endpolio.org/